Skutečně zdravá škola

Mateřská škola Horní Lideč plní program…

SEZNAM FARMÁŘŮ A DODAVATELŮ POTRAVIN DO MŠ HORNÍ LIDEČ

  • Sezónní ovoce a zelenina (jablko, dýně, červená řepa, rajčata, celer, česnek)
  • Dodavatel čerstvého masa (vepřové, kuřecí), které pochází z českých chovů
  • Mléko, bílí jogurt, tvaroh
  • Pečivo
  • Pohanka
  • Jablečný mošt
  • Ryby
  • Luštěniny
  • Semolínové těstoviny
  • Farmářské vejce
  • Maso (kachní, krůtí, králičí)
  • BIO hovězí maso
  • Sušená zelenina
  • Brambory, jablka, červená řepa

Kvalitní vzdělávání pomáhá vytvářet sebevědomé a spokojené děti a mladé lidi. Jídlo tvoří základ našeho života a naší budoucnosti, musí tedy hrát ve vzdělávání dětí klíčovou roli.

Nejnovější informace

  • Domácí jablečná přesnidávka z naší zahrady s bio tvarohem z farmy

    Naše paní kuchařky dnes pro děti připravily zdravou svačinku – jablíčkovou přesnídávku z našich vlastních jablíček a bio tvarohu z farmy.

    RECEPT

    Ingredience: jablka, pudink, vanilkový cukr, tvaroh, med

    Postup: Jablka rozvaříme, zahustíme pudinkem, osladíme trochou medu a do vychlazené přesnídávky zamícháme tvaroh.


  • BRAMBORÁKY z našich brambor

    Dnes jsme si ve třídě užili voňavé dopoledne plné vaření! Děti si samy připravovaly malé bramboráčky z brambor, které jsme společně nasbírali na naší školní zahradě. Nejprve si brambory pečlivě očistily, oloupaly a nastrouhaly. Poté přidaly vajíčko, mouku, špetku soli a podle chuti i trochu majoránky a česneku.

    Každý si mohl vyzkoušet, jak se těsto míchá a jak se bramboráčky opékají na pánvi. Celá třída voněla a děti se nemohly dočkat, až ochutnají svůj vlastní výtvor. Bramboráčky se povedly výborně – byly křupavé, zlatavé a hlavně z našich vlastních brambor.


  • Moštování našich JABLÍČEK

    Dnes jsme společně s dětmi obrali jablíčka ze stromu na naší zahradě. Všichni se s nadšením zapojili a brzy jsme měli košíky plné červených a voňavých plodů. Poté jsme se vydali k panu Mužíkovskému, který z našich jablíček lisoval čerstvý mošt. Děti s velkým zájmem sledovaly, jak se z jablek stává voňavý nápoj, a nakonec si mohly mošt i ochutnat. Byl sladký, svěží a všem moc chutnal!


  • Seznamujeme se se ZELENINOU

    Tento týden jsme se s dětmi věnovali tématu zeleniny. Společně jsme ji poznávali všemi smysly – děti si zeleninu prohlížely, ohmatávaly, očichávaly i ochutnávaly. Zkoumaly, jak různé druhy zeleniny vypadají a jak voní. Společně jsme si také připravili domácí brambůrky, které dětem moc chutnaly. Na závěr si děti vyrobily krásné výtvory na téma zelenina a s radostí jsme si zahráli a zdramatizovali pohádku „O veliké řepě“.


  • Sklízení cibule z našich záhonků

    Dnes jsme využili krásného slunečného dne a společně s dětmi jsme se pustili do sklízně cibule z našich vyvýšených záhonků. Děti si práci na zahrádce moc užily a s nadšením pomáhaly vytahovat cibuli ze země. Z naší úrody pak paní kuchařky připraví chutný oběd.


  • Domácí kakaovo jáhlový pudink s jablky

    Paní kuchařky dnes dětem připravily zdravou a chutnou svačinku. Pudink je připravený z vařených jáhel, vody, vanilkového cukru, nastrouhaných jablek, kvalitního bio kakaa a dochucený jemnou zakysanou smetanou. Bez přidaného cukru a z poctivých surovin potěší každého nejen svou chutí, ale i výživnou hodnotou.