Mateřská škola Horní Lideč plní program…
SEZNAM FARMÁŘŮ A DODAVATELŮ POTRAVIN DO MŠ HORNÍ LIDEČ
Zahrada Blažejovce VALAŠSKÉ KLOBOUKY
- Sezónní ovoce a zelenina (jablko, dýně, červená řepa, rajčata, celer, česnek)
Řeznictví Singer s. r. o. LHOTSKO
- Dodavatel čerstvého masa (vepřové, kuřecí), které pochází z českých chovů
EKOFARMA JAVORNÍK – CZ s. r. o. ŠTÍTNÁ NAD VLÁŘÍ
- Mléko, bílí jogurt, tvaroh
- Pečivo
- Pohanka
- Jablečný mošt
Bigfood Czech Republic s. r. o.
- Ryby
- Luštěniny
- Semolínové těstoviny
- Farmářské vejce
- Maso (kachní, krůtí, králičí)
Agrofyto, spol. s. r. o. LIDEČKO
- BIO hovězí maso
BONNO České Budějovice
- Sušená zelenina
BRAMBORY Z FARMY s. r. o.
- Brambory, jablka, červená řepa

Kvalitní vzdělávání pomáhá vytvářet sebevědomé a spokojené děti a mladé lidi. Jídlo tvoří základ našeho života a naší budoucnosti, musí tedy hrát ve vzdělávání dětí klíčovou roli.
Nejnovější informace
-
Domácí jablečná přesnidávka z naší zahrady s bio tvarohem z farmy
Naše paní kuchařky dnes pro děti připravily zdravou svačinku – jablíčkovou přesnídávku z našich vlastních jablíček a bio tvarohu z farmy.
RECEPT
Ingredience: jablka, pudink, vanilkový cukr, tvaroh, med
Postup: Jablka rozvaříme, zahustíme pudinkem, osladíme trochou medu a do vychlazené přesnídávky zamícháme tvaroh.
-
BRAMBORÁKY z našich brambor
Dnes jsme si ve třídě užili voňavé dopoledne plné vaření! Děti si samy připravovaly malé bramboráčky z brambor, které jsme společně nasbírali na naší školní zahradě. Nejprve si brambory pečlivě očistily, oloupaly a nastrouhaly. Poté přidaly vajíčko, mouku, špetku soli a podle chuti i trochu majoránky a česneku.
Každý si mohl vyzkoušet, jak se těsto míchá a jak se bramboráčky opékají na pánvi. Celá třída voněla a děti se nemohly dočkat, až ochutnají svůj vlastní výtvor. Bramboráčky se povedly výborně – byly křupavé, zlatavé a hlavně z našich vlastních brambor.
-
Moštování našich JABLÍČEK
Dnes jsme společně s dětmi obrali jablíčka ze stromu na naší zahradě. Všichni se s nadšením zapojili a brzy jsme měli košíky plné červených a voňavých plodů. Poté jsme se vydali k panu Mužíkovskému, který z našich jablíček lisoval čerstvý mošt. Děti s velkým zájmem sledovaly, jak se z jablek stává voňavý nápoj, a nakonec si mohly mošt i ochutnat. Byl sladký, svěží a všem moc chutnal!
-
Seznamujeme se se ZELENINOU
Tento týden jsme se s dětmi věnovali tématu zeleniny. Společně jsme ji poznávali všemi smysly – děti si zeleninu prohlížely, ohmatávaly, očichávaly i ochutnávaly. Zkoumaly, jak různé druhy zeleniny vypadají a jak voní. Společně jsme si také připravili domácí brambůrky, které dětem moc chutnaly. Na závěr si děti vyrobily krásné výtvory na téma zelenina a s radostí jsme si zahráli a zdramatizovali pohádku „O veliké řepě“.
-
Sklízení cibule z našich záhonků
Dnes jsme využili krásného slunečného dne a společně s dětmi jsme se pustili do sklízně cibule z našich vyvýšených záhonků. Děti si práci na zahrádce moc užily a s nadšením pomáhaly vytahovat cibuli ze země. Z naší úrody pak paní kuchařky připraví chutný oběd.
-
Domácí kakaovo jáhlový pudink s jablky
Paní kuchařky dnes dětem připravily zdravou a chutnou svačinku. Pudink je připravený z vařených jáhel, vody, vanilkového cukru, nastrouhaných jablek, kvalitního bio kakaa a dochucený jemnou zakysanou smetanou. Bez přidaného cukru a z poctivých surovin potěší každého nejen svou chutí, ale i výživnou hodnotou.

